Nimic nu mai este sănătos în zilele noastre. Până și legumele și fructele conțin substanțe care ne fac rău. Pe termen lung, acestea ne afectează sănătatea.
Un studiu arată că o persoană ce consuma în medie, pe zi, 5 din 12 cele mai contaminate fructe și legume ingerează aproximativ 10 pesticide diferite.
Merele sunt și ele pe lista celor mai nesigure alimente, cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate. Acestea sunt fructele de pe piaţă cu cele mai multe pesticide, conform testelor efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor. Citricele şi căpşunele sunt și ele pline de pesticide.
Surpriză imensă la legume
Cartofii ocupă locul I! Aceștia conţin cea mai mare cantitate de pesticide dintre legumele testate.
Cele mai nesigure alimente sunt:
- cartofi
- căpșunele
- merele
- nectarine
- piersici
- țelină
- struguri
- cireșe
- spanac
- ardei gras
- roșii
- castraveți
Alimente care conțin mai puține pesticide:
- avocado
- porumb
- ananas
- varza
- mazare
- ceapa
- sparanghel
- mango
- papaya
- kiwi
- vinete
- pepene
Avocado este cel mai sigur aliment.
Pentru a evita îmbolnăvirea trebuie să ții cont de următoarele reguli:
- spală bine fructele și legumele cu apă călduță
- acolo unde este cazul, curăță-le de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide la care te poți expune
- evită să mănânci fructe și legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanțe chimice.
- spală roșiile, piersicile, merele, perele etc., timp de cel puțin trei minute, după care lasă-le într-un vas cu apă în care ai adăugat puțin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a anihila unele pesticide.
- cumpără o soluție eco pentru spălarea fructelor și legumelor, o poți găsi în orice magazin Plafar. O pulverizezi, aștepți câteva secunde, apoi clătești și poți consuma liniștit fructul sau leguma fără pesticide. Și fără alte chimicale sau bacterii, care sunt dizolvate odată cu pesticidele!