Pensionarii rămân fără bani? Adio aceste pensii! Anunțul care va cutremura Casa de Pensii. ”Pierdem banii”

de:
07 apr. 2023
Pensionarii rămân fără bani? Adio aceste pensii! Anunțul care va cutremura Casa de Pensii. ”Pierdem banii”

Pot dispărea aceste pensii? Vor fi afectați mii de pensionari? Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vorbit despre actuala situație care pare să fie destul de gravă.

România riscă să piardă până la 1,4 miliarde de euro, dacă nu implementează o reformă pentru pensiile speciale, avertizează Marcel Boloș.

El a precizat că dacă reforma nu va fi făcută, atunci se pierd toți banii. Tocmai din acest motiv, este nevoie de o decizie cât mai rapidă, astfel încât România să nu piardă această șansă istorică, avertizează ministrul.

„Reforma pensiilor speciale, ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spun dvs, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat.

Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş la TVR Info.

Ce se întâmplă cu aceste pensii

Există riscul ca anumiți angajați să renunțe la job-urile lor din cadrul instituțiilor publice odată cu această reformă drastică? Marcel Boloș confirmă cele spuse de oficialii europeni.

Cu alte cuvinte, aceștia „au spus că aceste riscuri sunt ale statului membru”. Astfel, România trebuie să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pensii şi salariile bugetarilor.

„Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor.

Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, mai spune Marcel Boloş.