Raiffeisen Bank se închide în România? Sunt probleme mari. Toți clienții trebuie să știe situația încă de acum

05 apr. 2023
Raiffeisen Bank se închide în România? Sunt probleme mari. Toți clienții trebuie să știe situația încă de acum

În România sunt mulți clienți Raiffeisen Bank, iar aceștia trebuie neapărat să știe ceea ce se va întâmpla cu banca austriacă.

Potrivit ministrului austriac de Externe, Alexander Schallenberg, ruperea legăturilor cu Rusia nu este o opțiune viabilă pentru Raiffeisen Bank, deoarece nu este posibil ca cineva să îndepărteze Rusia de Europa. Într-un interviu, Schallenberg a declarat că Austria nu se poate distanța complet de Rusia și că Europa în ansamblu împărtășește acest sentiment. El a mai comentat că recenta controversă legată de refuzul Raiffeisen Bank de a pune capăt relațiilor cu Rusia este o problemă fabricată și nu una reală.

”Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa. Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume. A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie”, a declarat Alexander Schallenberg.

Raiffeisen Bank se confruntă cu probleme de imagine

În ciuda războiului și a sancțiunilor occidentale care au afectat economia Rusiei, Raiffeisen Bank și-a menținut un punct de sprijin puternic în țară și se numără printre cele 13 instituții sistemice de pe lista Băncii Centrale a Rusiei. Potrivit experților, prezența băncii austriece la Moscova este o sursă de sprijin pentru Rusia. Cu toate acestea, Raiffeisen Bank s-a confruntat cu o problemă semnificativă în urma implicării sale într-un program rusesc care a acordat scutiri de împrumut soldaților implicați în conflictul din Ucraina.

“Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancţiunile Uniunii Europene. Haideţi să fim realişti. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia şi fac ceea ce este raţional: aşteptare, izolare, îngrădire, împrejmuire.

Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusi. Lista este un fel de ‘who’s who’ în lumea bancară occidentală. Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor

Este o armă foarte contondentă. Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze”, spune acesta.

Raiffeisen Bank are probleme de imagine și asta ar putea afecta și situația din România.