România a fost umilită total! Ne-am făcut de râs în lume mai grav ca niciodată. Autoritățile române mute și surde

07 oct. 2019
România a fost umilită total! Ne-am făcut de râs în lume mai grav ca niciodată. Autoritățile române mute și surde

Era o vreme când România era lăudată în întreaga lume pentru performanțele olimpicilor internaționali și a sportivilor de top, care duceau drapelul țării pe cele mai înalte culmi. Astăzi trăim doar din amintiri. Cei mai mulți dintre tinerii valoroși au luat cu asalt alte țări și fac performanța pentru alții, în timp ce industria sportului aproape că nu mai există în România.

Sportul rege al României, gimnastica, tocmai a bifat încă o rușine istorică. Dacă în anul 2012 eram triști că am luat doar bronz cu echipa la Jocurile Olimpice, ei bine în 2016 am ratat calificarea cu totul. Atunci am trăit prin gloria de altă dată a Cătălinei Ponor. Însă acum nu a mai rămas nimic.

Echipa României de Gimnastică Artistică se află la Stuttgart, la Campionatele Mondiale. Din cele 24 de echipe aflate la start, tricolorele s-au clasat pe locul 22, fiind doar peste Egipt și Cehia. O rușine mai mare nici că ne imaginam cu toții. Țări precum  MEXIC, Australia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Elveția, Ungaria, Argentina și Coreea de Nord au fost cu mult peste noi. Ca să înțelegem natura dezastrului trebuie doar să subliniez că Mexic, o țară slab dezvoltată, pentru care gimnastica aproape că nu există, a fost peste România, unde totuși s-a investit în acest sport și s-au tot făcut selecții. Doar că atunci când creierul nu funcționează, adică antrenorul și conducerea Federației, nimic nu funcționează.

România nu va fi prezentă în nicio finală de la campionatele mondiale, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată și evident nici la Jocurilor Olimpice de la Tokyo, unde a ratat calificarea fără drept de apel. Este o rușine fără precedent în istoria gimnasticii și asta se întâmplă în contextul în care din lot face parte și Denisa Golgota, un talent de excepție, dar care se pare că nu este exploatat de antrenori. Mai mult, pare că este chiar distrus.

Reacția care te uluiește și te revoltă

Nicolae Forminte, actualul antrenor coordornator al lotului, pune eșecul lui pe seama unui copil. El induce ideea că Denisa Golgota este vinovată de eșecul întregii echipe. Explicația lui halucinantă arată clar de ce România a ajuns din campioană, râsul Europei.

”Nu vreau să dau vina pe ea, e gimnasta mea, nu se va schimba nimic în felul în care vom interacționa în continuare, dar va trebui să avem o discuție lungă despre ce s-a întâmplat și despre ce vrea să facă în viitor. Sper că o vom putea recupera pentru gimnastică”, spune Forminte care a tranmis că Denisa Goglotă s-a împiedicat la antrenament și a destabilizat practic echipa și că de aceea România a ajuns pe locul 22 în lume din 24. El nu are nicio vină.

România a stat acasă cu echipa și la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, când am trăit doar prin performanțele veteranei Cătălina Ponor. Iată că trecutul nu ne mai ajută, iar viitorul arată cum nu se poate mai sumbru. Cu Andreea Răducan la conducerea Federației Române de Gimnastică, sportul care a făcut-o vedetă s-a prăbușit total și nu pare să vină cu nicio soluție. Despre mandatul ei, nu am reținut decât cearta penibilă cu Marian Drăgulescu, cel mai mare campion la gimnastică artistică, masculin, pe care l-a avut România vreodată.

Se pare că după plecarea soților Mariana Bitang și Octavian Bellu la lotul olimpic de gimnastică a venit cu adevărat potopul. Să sperăm, că doar asta ne-a mai rămas, că autoritățile se vor trezi în al 13-lea ceas măcar și vor aduce antrenori care să schimbe sitemul complet defect de astăzi din temelii.