Românii care riscă să piardă pensia! Anunț de ultimă oră. Trebuie să facă asta până la finalul verii sau adio bani. Mii de pensionari sunt în această situație

de:
17 apr. 2023
Românii care riscă să piardă pensia! Anunț de ultimă oră. Trebuie să facă asta până la finalul verii sau adio bani. Mii de pensionari sunt în această situație

Unii români riscă să piardă pensia la care sperau. Cum este posibil acest lucru și cine sunt cei vizați? O inițiativă respinsă recent în Parlament i-ar putea afecta enorm.

Vorbim despre cei care vor să își cumpere vechime în muncă pentru pensie. Termenul privind cumpărarea anilor de vechime nu va mai fi prelungit, după decizia luată de Parlament.

Drept urmare, românii mai au la dispoziție puțin timp să facă acest lucru, mai exact până la finalul verii. Să nu uităm că pentru pensionare este nevoie de 15 ani de vechime.

Astfel, cei care nu își achiziționează vechimea riscă să își piardă pensie. Printre altele, conform legislației,  pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii.

Cine riscă să rămână fără pensie

De cealaltă parte, vorbim despre 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă, iar acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Și totuși ce s-a întâmplat cu propunerea privind prelungirea termenului? Senatorii au votat împotriva inițiativei USR în acest sens. USR a fost nemulțumită, în condițiile în care consideră că este vorba despre o discriminare față de cei care contribuie cinstit.

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.