Se schimbă iar totul legat de asigurărilor auto RCA. Decizia ASF vine la scurt timp după falimentul Euroins. Toți șoferii trebuie să știe

17 apr. 2023
Se schimbă iar totul legat de asigurărilor auto RCA. Decizia ASF vine la scurt timp după falimentul Euroins. Toți șoferii trebuie să știe

Asiguratorii auto RCA au parte de vești bune. ASF a precizat, joi, că a fost aprobată o modificare normativă care îi vizează. Ce spune ASF?

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că a fost aprobată o modificare normativă prin care asiguratorii auto RCA nu mai plătesc contribuția către instituție pentru activitatea de supraveghere.

ASF spune, într-un comunicat de presă, că măsura începe la data de 1 mai și că va fi valabilă până la finalul lunii octombrie a acestui an.

“Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Regulament privind neaplicarea temporară a cotei pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie”, anunță un comunicat ASF cu privire la asiguratorii auto RCA.

Pentru următoarele șase luni, companiile de asigurări autorizate să vândă RCA nu vor mai fi obligate să contribuie cu 1% din primele brute subscrise (PBS) pe acest segment, potrivit unei decizii recente a ASF. Această decizie se adaugă la măsurile deja implementate de HG pentru limitarea tarifelor RCA.

Pe piața din România sunt doar 8 asiguratori auto RCA

În România, opt companii de asigurări activează în prezent pe piața RCA, după ce Euroins și-a pierdut licența de operare. Printre aceste companii se numără Groupama, care era lider de piață la sfârșitul anului 2022, Allianz Țiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Axeria Iard, Generali și HD Asigurări.

Toate părțile implicate, după cum a declarat Cristian Rușu, au convenit să plafoneze comisioanele de distribuție la 8% și să folosească nivelul B0 ca bază de calcul pentru următoarele șase luni. Nivelul de bază va face obiectul unor ajustări în viitor, în funcție de istoricul și comportamentul în materie de daune, inclusiv pentru BAR (Biroul Asigurătorilor din România).

„Ne-am luat cu toții un angajament și am fost de acord cu această măsură, care va fi implementată timp de șase luni”, a adăugat Cristian Rușu.