Progresul tehnologic pe care îl înregistrează omenirea a făcut ca, pe lângă incontestabilele sale părți pozitive, să vină la pachet cu pericole majore pentru sănătate, mai ales din cauza chimicalelor care au început să fie parte integrată a din ce în ce mai multe produse pe care le folosim constant.
Soluțiile chimice pentru curățarea cuptorului sunt atât de puternice încât simpla lor inspirație poate provoca numeroase probleme de sănătate. Institutul Național pentru Sănătate din SUA vorbește despre probleme precum dificultăți de respirație, dureri puternice în gât, durere sau arsuri în nas, ochi, urechi, buze sau limbă; pierderea vederii, vomă, dureri abdominale, iritații, schimbări severe în nivelul acidului din sânge etc.
În loc să apelezi la produsele chimice de curățare a cuptorului, poți prepara soluții naturale pe bază de bicarbonat de sodiu, oțet sau zeamă de lămâie.
Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din SUA avertizează că marea majoritate a odorizanților de cameră conțin patru ingrediente comune: formaldehidă, petrol distilat, diclorbenzen (insecticid) și agenți de propulsie cu aerosoli.
De asemenea, termenul generic de „aromă” ascunde la rândul său alt amestec de chimicale. O bună parte dintre produse conțin ftalați, asociați cu defecte maligne ale sistemului reproductiv masculin, precum și și cu tulburări hormonale și moscuri sintetice, care sunt legate de alergii și tulburări ale hormonilor.
„Pesticidele sunt letale pentru furnici, de exemplu, dar și toxice pentru om. Expunerea la pesticide se traduce prin dureri de cap, greață, iritații ale pielii și alte simptome. Un studiu recent a arătat ca copiii care au fost expuși la insecticide în interior aveau 47% mai multe șanse de a avea leucemie și cu 43% mai multe șanse de a avea limfom.
Alte dovezi au arătat că utilizarea pesticidelor la domiciliu are consecințe neurologice, cum ar fi un IQ mai scăzut și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție,” notează green-report.ro.
Precum și în cazul parfumurilor și a odorizanților, denumirea de „parfum” ascunde de multe ori multiple substanțe chimice. Aceste mirosuri artificiale, precum mirosul de levănțică sau cel de „aromă de primăvară” vin la pachet cu iritații ale căilor respiratorii, cefalee, strănut sau ochi apoși.