14 octombrie, Sfânta Parascheva. Zi de mare sărbătoare. Ce este complet interzis să faci joi

13 oct. 2021
14 octombrie, Sfânta Parascheva. Zi de mare sărbătoare. Ce este complet interzis să faci joi

14 octombrie, Sfânta Parascheva. Creștinii o sărbătoresc joi, 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este o zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox, fiind însemnată cu cruce roșie.

La fel ca orice altă mare sărbătoare, Sfânta Parascheva vine cu mai multe obiceiuri, tradiții, dar și superstiții pe care creștenii le respectă în fiecare an pentru a avea parte de norocul pe care și-l doresc, dar și de bucurii.

Tradiția spune că pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva vremea este cea mai importantă. Dacă va fi soare, așa vor fi restul sărbătorilor din an, pe când dacă va fi ploaie, vom avea sărbători mohorâte. Având în vedere ploile și vremea din ultimele zile, sunt șanse mari ca în acest an să avem parte de cea de a doua variantă.

Ziua de Sfânta Parascheva reprezintă ziua de început pentru pregătirile de iarnă. În vremurile mai vechi sătenii începeau deja să își cumpere cojoace și pături pentru a se pregăti de sezonul rece.

Se spune că este bine ca de Sfânta Parascheva să dai de pomană pentru persoanele adormite, iar pentru cei vii se fac rugăciuni și închinăciuni la Sfintele Moaște, pentru ca aceștia să aibă o viață cât mai lungă, curată și bună.

14 octombrie, Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci astăzi

Am aflat ce este bine să facem în aceasă zi de mare sărbătoare, însă superstițiile ne spun și ce este compelt interzis să facem de Sfânta Parascheva.

Tradiția din popor spune că pe 14 octombrie oamenii nu trebuie să facă focul în sobă deloc. Cei care îl vor face riscă să se îmbolnăvească destul de grav și nimeni nu îi dorește asta.

Tot de Sfânta Parascheva, femeile care nu sunt căsătorite nu trebuie să croșeteze sau să coasă. Se spune că cele care fac asta în ziua sfântă nu își vor mai unii niciodată destinele cu o persoană.

O altă superstiție spune că în ziua de Sfânta Parascheva oamenii trebuie să fie mai buni ca niciodată. Trebuie să fie darnici și să evite zgârcenia în această zi sfântă, altfel riscă să aibă foarte multe pierderi în restul anului.