Am aflat cum se recalculează pensiile! Președintele Casei de Pensii a spus câți bani vor primi în plus pensionarii

de:
08 nov. 2021
Am aflat cum se recalculează pensiile! Președintele Casei de Pensii a spus câți bani vor primi în plus pensionarii

Se tot vorbește despre recalcularea pensiilor, însă mulți pensionari nu știu la ce sume să se aștepte, motiv pentru care, președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat în detaliu ce presupune această majorare.

Conform acestuia, recalcularea va viza între sistemul de pensii, însă procentul de creștere al pensiilor nu va fi la fel pentru toată lumea. Cu alte cuvinte, unii pensionari vor primi mai mulți bani, alții mai puțin, pe când unii ar putea rămâne la pensia pe care o încasează acum.

Motivul? Totul depinde de stagiul de cotizare, spune șeful Casei de Pensii.

”Recalcularea va viza întreg sistemul public de pensii, toți pensionarii aflați în plată. Nu va fi un procent fix de creștere la toți pensionarii. Unii vor rămâne cu pensiile la același nivel, vor crește doar anumite pensii pentru cei care s-au pensionat într-o perioadă de timp diferită, având alt stagiu de cotizare, mai mic decât alți beneficiari care au ieșit în perioade mai avantajoase. Numai în acele cazuri vor fi creșteri ale cuantumului de pensii”, spune Daniel Baciu, la Antena 3.

Pensionarii care primesc 2 lei în plus

Dacă vă întrebați câți bani ați putea primi în plus după recalcularea pensiilor, ei bine, nu vă așteptați la mai mult de 300 de lei. Daniel Baciu spune că din evaluările de până acum, vor exista creșteri chiar și de 2 lei la anumite persoane, dar și de 250 de lei la alți pensionari.

Din dosarele studiate nu există diferențe atât de mari, ci între 100-250 lei. Nu vreau să generalizez, vor fi creșteri și de 2 lei sau 5 lei, dar acesta este nivelul maxim”, a mai explicat acesta.

Pentru a nu lăsa loc de incertitudini, directorul Casei de Pensii precizează că rolul recalculării pensiilor îl reprezntă eliminare inechităților din sistem.

Pensii mai mar în 2022?

”Vreau să fac o precizare importantă – recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor”, a mai spus el.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o creștere de 10% a pensiilor în anul 2020, Daniel Baciu spune că sunt o mulțime de scenarii, însă nu știe de ce va decide în final Guvernul, deci preferă să nu dea un răspuns eronat.

”Scenarii există, dar nu îmi permit să avansez eu o cifră pentru că acest lucru este apanajul guvernului”, a adăugat acesta.