Atenție pensionari! Se schimbă vârsta de pensionare. La ce vârstă vor ieși la pensie femeile

03 nov. 2021
Atenție pensionari! Se schimbă vârsta de pensionare. La ce vârstă vor ieși la pensie femeile
Photo by Matthew Bennett on Unsplash

S-a vorbit în repetate rânduri despre schimbarea vârstei de pensionare, însă până acum nu a fost spus nimic clar. Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii a vorbit despre modificările la care pensionarii trebuie să se aștepte, în următorii zece ani.

Conform acestuia, la nivel european se discută despre creșterea vârstei de pensionare, în condițiile în care speranța la viață a crescut și ea, așa că există o posibilitate mare ca România să preia și ea aceste exemplu.

Despre ce vârstă vorbim aici? Ei bine, conform președintelui Casei de Pensii, există posibilitatea ca în zece ani, adică în 2033, femeile să se pensioneze chiar și la 63 de ani, ba mai mult de atât, se vorbește și despre o egalizare a vârstei de pensionare atât la femei cât și la bărbați, eliminând astfel o posibilă discriminare.

”Este o tendință a tuturor statelor UE de a crește vârsta de pensionare, datorită creșterii speranței de viață. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei. Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, spune Dan Baciu, la Antena 3.

Cum arată noua lege a pensiilor

Mulți se întreabă și cum se va schimba sistemul de pensii odată cu noua lege, iar președintele CNPP spune că două elemente vor ieși în evidență: numărul total de puncte și stagiul de cotizare.

Mai mult de atât, modul de calcul al pensiilor va fi și el modificat, iar sporurile neluate în calcul până acum vor fi prezente și ele în noua pensie încasată, iar aici vorbim despre premii, ore suplimentare, dar și prime anuale, despre care nu s-a vorbit prea mult până acum.

”Avem cele două elemente importante de care v-am spus, numărul total de puncte și stagiul de cotizare. De asemenea, se schimbă modul de calcul. Acele sporuri care nu au avut până acum caracter permanent și nu au fost luate în calcul în actuala legislație, vor fi luate în calcul la viitorul act normativ.

Mă refer în principal la acordul global, cae a fost principala formă de retribuire înainte de 1989 și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent – ore suplimentare, premii, prime anuale și toate celelalte sporuri la care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, dar în acest moment nu sunt luate în calcul la pensie”, a mai spus el.