Lucrătorii companiei Audi folosesc exoschelete pentru a construi mașini

21 dec. 2019
Lucrătorii companiei Audi folosesc exoschelete pentru a construi mașini

Audi experimentează cu nouă tehnologie, pentru a spori siguranța și fortă fizică a lucrătorilor, în spiritul celebrului personaj Iron Man. Testarea a două exoschelete a început, cu obiectivul de a alege o soluție pe termen lung pentru angajații ce lucrează pe linia de producție.

Paexo de la Ottobock, și Skelex 360 de la Skelex sunt cele două exoschelete testate, pe aproximativ 60 de angajați, pentru a determina care soluție este mai adecvată pentru uz pe scală largă.

Conform Audi, structurile exterioare de suport sunt menite pentru a facilita activitățile solicitante, astfel ca mușchii să obosească mai greu. Tehnologia este folosită pentru linia de asamblare, vopsitorie, și pentru stațiile de construire a uneltelor.

Funcționarea este realizată prin intermediul articulațiilor poziționate în spatele umerilor dispozitivelor ce se aseamănă cu o vestă, ce îi ajută pe lucrători în a-și ține mâinile ridicate, distribuind greutatea spre șolduri. Funcționarea acestor exoschelete este pur mecanică, fără asistență din partea vreunui motor.

Principalele întrebări ce apar în urma folosirii acestui sistem sunt legate de restricționarea mobilității, de calitatea materialului după folosire îndelungată, și de nivelul suportului oferit de utilizarea acestor exoschelete.

Audi experimentează cu exoscheletele de câțiva ani, folosind produse de la Laevo în diferite stagii ale producției.

Acestea însă, au ajutat în primul rând la mutarea obiectelor grele, suportul fiind concentrat în zona inghinală, zona lombară și șolduri. Exoscheletele Laevo aveau un sistem cu lonjeroane ajustabile hidraulic din fibră de carbon ranforsată cu plastic pentru suport, putând fi ajustate în funcție de lucrător.

Noua testare a celor de la Audi are ca scop reducerea oboselii musculare, în toate zonele posibile. Aceasta nu este o tehnologie nouă, constructori precum BMW, Hyundai, Ford și General Motors experimentând la rândul lor cu astfel de sisteme pentru a-și menține angajații nevătămați.

„Vorsprung durch Technik” sau „Avansând prin tehnologie” este motto-ul Audi, iar această mobilizare în a spori siguranța angajaților sugerează faptul că aceștia lucrează pentru a respecta acest motto.

Mai jos, un material video cu angajatii BMW utilizand exoscheleti