Majoritatea oamenilor nu consideră că somnolența din timpul zilei este o problemă importantă. De multe ori, nu este. Dar dacă somnolența dvs. este continuă și vă împiedică viața de zi cu zi, poate fi timpul să vă consultați medicul.
1. Dieta:
Dacă aveți tendința de a sări peste mese, este posibil să nu obțineți caloriile de care aveți nevoie pentru a vă menține energia ridicată. Pauzele lungi între mese pot determina scăderea zahărului din sânge, scăzând energia.
Este important să nu omiteți mesele.
2. Deficitul de vitamine:
A fi obosit tot timpul poate fi, de asemenea, un semn al deficitului de vitamine. Aceasta ar putea include niveluri scăzute de vitamina D, vitamina B-12, fier, magneziu sau potasiu. Un test de sânge de rutină poate ajuta la identificarea unei deficiențe. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda administrarea de suplimente.
3. Lipsa somnului:
Nopțile târzii pot afecta nivelul energiei. Majoritatea adulților au nevoie de șapte-nouă ore de somn în fiecare noapte Practicați obiceiuri mai bune de somn pentru a vă spori energia. Evitați activitățile stimulante înainte de culcare, cum ar fi exercițiile fizice și privirea la televizor. Dacă somnul nu se îmbunătățește cu îngrijirea de sine, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un ajutor.
4. Supraponderabilitatea:
A fi supraponderal poate provoca, de asemenea, oboseală. Cu cât aveți o greutate mai mare, cu atât corpul dumneavoastră trebuie să lucreze mai greu pentru a îndeplini sarcini zilnice precum urcarea scărilor sau curățenia.
Începeți să fiți mai activ cu activitate ușoară, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, și creșteți treptat intensitatea pe măsură ce vă permite rezistența. De asemenea, mâncați mai multe fructe proaspete, legume și cereale integrale. Îndepărtați consumul de zahăr, alimente nedorite și alimente grase.
5. Sedentarismul:
Activitatea fizică vă poate crește, de asemenea, nivelul de energie. Un stil de viață sedentar, pe de altă parte, vă poate lăsa să vă simțiți epuizat și somnoros.
Într-un studiu, cercetătorii au investigat modul în care un stil de viață inactiv și sedentar a influențat sentimentele de oboseală la femei. Șaptezeci și trei de femei au fost incluse în studiu. Unele dintre stilurile de viață ale femeilor au respectat recomandările de activitate fizică, în timp ce altele nu au fost active fizic.
Potrivit constatărilor, femeile mai puțin sedentare au avut un nivel semnificativ mai scăzut de oboseală.
6. Stresul:
Stresul cronic poate provoca dureri de cap, tensiune musculară, probleme de stomac și oboseală.
Când sunteți stresat, corpul dvs. intră în modul luptă sau fugă. Acest lucru determină o creștere a cortizolului și a adrenalinei, ceea ce vă pregătește corpul pentru a face față unor astfel de situații. În doze mici, acest răspuns este sigur. În cazul stresului cronic, acesta afectează resursele corpului dvs., ceea ce vă face să vă simțiți epuizați.