Superalimentul bogat în vitaminele A, B și C, cu doar 20 de calorii. Aduce beneficii neștiute până acum. Este lăudat de zeci de studii și îl găsești la magazin

29 nov. 2020
Superalimentul bogat în vitaminele A, B și C, cu doar 20 de calorii. Aduce beneficii neștiute până acum. Este lăudat de zeci de studii și îl găsești la magazin
Photo by Dan Gold on Unsplash

Dintre toate verdeturile cu frunze, spanacul este unul dintre cele mai versatile, putând fi folosit în tot felul de preparate. Este delicios în smoothie-uri, tarte, sotat și servit lângă un piure ori pur și simplu pus la salate.

Spanacul are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva avantaje pe care le aduce consumul acestuia cât și modalitățile simple de a îl încorpora în mese și gustări.

Nenumărate beneficii indispensabile în lupta împotriva bolilor

Este bogat în nutrienți:

Trei căni de spanac crud are doar 20 de calorii, nu are grăsimi, are 2 grame de proteine ​​și 3 grame de carbohidrați. Deși are atât de puține calorii, spanacul este plin de substanțe nutritive. O porție de trei cani asigură peste 300% din necesarul zilnic de vitamina K., care susține oasele. Spanacul oferă, de asemenea, peste 160% din obiectivul zilnic pentru vitamina A și aproximativ 40% pentru vitamina C, care susțin funcția imună.

Spanacul conține, de asemenea, 45% din necesarul zilnic de folat, o vitamină B care ajută la formarea celulelor roșii din sânge și a ADN-ului. Furnizează 15% din obiectivul zilnic atât pentru fier, cât și pentru magneziu, 10% pentru potasiu și 6% pentru calciu, împreună cu cantități mai mici de alte vitamine B.

Plin de antioxidanți:

În plus față de numeroasele sale vitamine și minerale, spanacul oferă antioxidanți cu rol în protecția împotriva bolilor. Aceștia includ kaempferol, un flavonoid demonstrat că reduce riscul de cancer și încetinește creșterea și răspândirea acestuia.

Abilități cognitive crescute pentru persoanele în vârstă

Sprijină sănătatea creierului:

Efectele antiinflamatorii ale spanacului îl fac un element esențial pentru protejarea creierului, în special în timpul îmbătrânirii. Într-un studiu, cercetătorii au urmărit modelele alimentare și abilitățile cognitive ale mai mult de 950 de adulți în vârstă timp de aproximativ cinci ani.

Ei au văzut o scădere semnificativă a ratei de declin cognitiv în rândul celor care au consumat cantități mai mari de legume cu frunze verzi. Datele au indicat faptul că persoanele care au consumat zilnic, pe parcursul mai multor ani, una sau două porții de spanac au aceleași abilități cognitive ale unei persoane cu 11 ani mai tânără.

Poate ajuta la controlul tensiunii arteriale:

Spanacul este o sursă de nitrați naturali, compuși care deschid vasele de sânge pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Într-un mic studiu, publicat în Journal of Nutrition, 11 bărbați și șapte femei au consumat patru băuturi diferite bogate în nitrați, inclusiv o băutură cu spanac.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile de nitrați din sânge au crescut după ce au scăzut toate cele patru băuturi. Băutura cu spanac a scăzut și tensiunea arterială. Tensiunea arterială diastolică a rămas mai mică la cinci ore după ingerarea băuturilor cu spanac.

Protejează sănătatea ochilor:

Unul dintre antioxidanții din spanac, numit luteină, s-a dovedit că reduce riscul unor boli ale ochilor ce estompează viziunea centrală ascuțită necesară pentru activități precum citirea și condusul